Menu Language

Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Vihlaiseeko hampaitasi kun nautit tiettyjä ruokia ja juomia? Särkeekö hampaitasi hampaiden herkkyyden takia? Vihlooko hampaitasi joka päivä, vai silloin tällöin? Sinulla on mahdollisesti "hampaiden yliherkkyys," vihlomisen toinen nimi.

Vihlominen on yleinen hammasvaiva. Se ei ole sairaus, vaan tila joka kehittyy aikaa myöten ienten vetäytymisen ja hampaiden purennan seurauksena.  Useimmiten vaiva esiintyy 20-50 vuoden iässä.

Hampaiden vihlominen

Mitä hampaiden vihlominen on? [+]

Vihlominen, jota kuluttajat kuvaavat usein "vihlaisuksi", "hammassäryksi" tai "kipeiksi hampaiksi" esiintyy useimmin kun nautitaan kuumia tai kylmiä ruokia ja juomia.  Voi myös tuntua epämukavalta nauttia makeaa tai hapanta ravintoa, tai kun hampaiden harjaamisen jälkeen huuhtelee suun kylmällä vedellä. Monilla aikuisilla vihlominen on vain satunnaista. Jotkut kärsivät kroonisesta kivusta. Hampaiden vihlominen voi olla merkki jostakin muusta hampaiden ongelmasta. Ota yhteyttä hammaslääkäriisi.

Katso kohta "Tietoa herkistä hampaista"

Mikä aiheuttaa hampaiden vihlomisen? [+]

Suojaavan hammaskiilteen alla on hyvin huokoinen kerros nimeltään dentiini. Siinä on tuhansia mikroskooppisen pieniä putkia. Kun dentiini tulee esiin, sen putkissa olevat hermot voivat reagoida kylmään ravintoon ja aiheuttaa lyhyen pistävän kivun.

Katso kohta "Mikä aiheuttaa hampaiden vihlomisen?"

Miten voin estää hampaiden vihlomista? [+]

Harjaaminen hellävaraisella hammastahnalla kuten Sensodynella on yksi tapa ehkäistä vihlomista. Toinen tapa on ettei harjaa liian kovaa ja käyttää erityisesti vihloville hampaille muotoiltua pehmeäharjaksista harjaa. Hyvä hampaiden hoito ja säännölliset hammaslääkärikäynnit voivat myös auttaa välttämään vihlontaan liittyviä ongelmia kuten iensairauksia, hammasmätää ja ienten vetäytymistä.

Katso "Vihlomisen estäminen."

Mikä laukaisee vihlomisen? [+]

Hampaiden vihlomista voivat aiheuttaa ienten vetäytyminen, kiilteen tai hampaiden tai ienten vauriot. Tilapäistä vihlomista voivat aiheuttaa kosmeettiset ammattimaiset tai kaupasta ostetut valkaisuhoidot. Hampaiden vihlominen voi johtua:

 • Kylmistä ruuista tai juomista
 • Kuumista ruuista tai juomista
 • Makeista tai happamista (happoisista) ruuista
 • Plakista tai bakteereista
 • Kemiallisesta ärsytyksestä
 • Kuivasta suusta

Katso "Vihlomisen aiheuttajat."

Onko vihlominen yleinen hammasvaiva? [+]

Kyllä. Monilla ihmisillä vihloo hampaita ja se voi alkaa milloin tahansa. Nuoremmilla sitä voi esiintyä ja ruokailutapojen muutoksien yhteydessä. Kun nautimme enemmän happamia ruokia ja juomia ja syömme  enemmän välipaloja, hampaiden vihlomisen riski kasvaa.

Onko vihlominen merkki jostakin vakavammasta hammassairaudesta? [+]

Vihlominen ei useinkaan ole muuta kuin kiusallinen vaiva. Kuitenkin se voi olla myös merkki piilevästä hammassairaudesta, joka vaatii pikaista hammaslääkärin apua. Kysy mahdollisimman pian hammaslääkärin arviota.

Katso "Onko kyseessä merkki jostain vakavammasta?"

Voiko liian kova harjaus aiheuttaa vihlomista? [+]

Kyllä. Liian voimakas harjaaminen voi johtaa ienten vetäytymiseen. Pitkän ajan kuluessa se voi kuluttaa hammasta, niin että dentiini paljastuu ja se aiheuttaa vihlomista.

Katso Pro-Emalj Gentle - hammasharja.

Voiko hampaiden valkaiseminen aiheuttaa vihlomista? [+]

Hampaiden valkaisuhoidot ovat yhä suositumpia. Tavallisesti valkaisutuotteissa on vetyperoksidia tai karbamidiperoksia. Aine levitetään tavallisesti erityisen muotin (muistuttaa iensuojusta) avulla. Kun valkaiseva osa liukenee, happi tunkeutuu hammaskiilteeseen ja hampaiden väri vaalenee. Hampaiden vihlomisen arvellaan liittyvän hampaiden valkaisuun. Ei voi tarkkaan ennustaa kuka kärsii vihlomisesta, mutta eräiden tietojen mukaan 80 %  hampaiden valkaisun tehneistä kärsii jonkin verran vihlomisesta. Keskustele hammaslääkärisi kanssa ennen kuin aloitat valkaisuhoidon.

Katso "Valkaisuhoidot ja vihlominen"

Takaisin ylös

Hammaseroosio

Mitä hammaseroosio on? [+]

Ravinnossamme olevan hapon aiheuttamaa hammaskiilteen kulumista kutsutaan "hammaseroosioksi". Sitä kutsutaan joskus myös "happoeroosioksi" tai "kiille-eroosioksi".

Katso "Tietoa hammaseroosiosta".

Mikä aiheuttaa hammaseroosion? [+]

Monet nykyaikaisen ruokavalion  ainesosat sisältävät happoa, kuten viini, virvoitusjuomat, monet hedelmät, hedelmäteet ja balsamiviinietikka. Happo joutuu kosketuksiin hampaiden kanssa, jolloin hammaskiilteen kova pinta pehmenee.  Sitten kun harjaamme hampaita kiille voi kulua helpommin ja ohentua aikaa myöten. Tätä ruokavaliossamme olevan hapon aiheuttamaa kiilteen kulumista kutsutaan "happokulumiseksi" tai "hammaseroosioksi".

Katso "Mikä aiheuttaa hammaseroosion."

Voiko liian voimakas harjaaminen aiheuttaa hammaseroosiota? [+]

Liian voimakas harjaaminen voi kiihdyttää hammaseroosiota, joka aiheutuu jokapäiväisestä happopitoisesta ravinnostamme. Hammaskiille vaurioituu nopeammin, jos harjaa hampaat heti aterioinnin jälkeen. Jotkut asiantuntijat suosittavat, että happopitoisen aterian jälkeen suu huuhdellaan vedellä ja odotetaan vähintään tunti ennen hampaiden harjaamista.

Onko hammaseroosio pysyvää? [+]

Hammaseroosiota voi esiintyä kaiken ikäisillä. Kun hammaskiille alkaa pehmetä, sitä voidaan korjata, mutta jos kiille katoaa sille ei voida tehdä mitään. Siksi on parasta suojata hampaat.

Pitääkö minun luopua happoa sisältävistä ruuista ja juomista? [+]

Ei sinun tarvitse muuttaa ruokatottumuksiasi tai elämäntapaasi kokonaan, mutta voit tehdä pieniä muutoksia hammaseroosion minimoimiseksi. Käytä esimerkiksi pilliä, kun juot virvoitusjuomia tai hedelmämehuja. Käytä myös kiillettä hoitavaa hammastahnaa kuten hammaslääkärien suosittamaa Pro-Emaljia, joka auttaa vahvistamaan hapon pehmittämää hammaskiillettä ja suojaa siten eroosiolta. Näin menetellen voit syödä ja juoda edelleen sitä mistä pidät.

Voiko hammaseroosio aiheuttaa hampaiden arkuutta? [+]

Kyllä. Kun ravinnossa oleva happo kuluttaa hammaskiillettä, on suurempi mahdollisuus, että alla oleva dentiinikerros paljastuu. Kun niin käy, hampaan keskellä oleva hermo altistuu ja aiheuttaa lyhyen ja terävän kivun, kun nautitaan kuumaa tai kylmää ruokaa tai juomaa.

Mitkä ovat hammaseroosion merkit ja oireet? [+]

Itse et niitä aluksi näe tai tunne, joten varmimmin hammaseroosion tunnistaa hammaslääkäri.

Katso "Mitkä ovat hammaseroosion merkit?"

Miten voin suojata hampaitani hammaseroosiolta? [+]

On useita keinoja suojata hampaitasi ravinnon hapoilta:

 • Älä harjaa hampaita heti happopitoisen ruuan tai juoman jälkeen, koska hammaskiille on juuri silloin pehmeimmillään. Parasta on harjata hampaat ennen ateriaa, tai odottaa ainakin tunti syömisen jälkeen.
 • Juo happopitoiset juomat nopeasti - älä purskuttele niitä äläkä pidä niitä kauan suussa. Tai juo pillillä, joka on suun takaosassa.
 • Harjaa hampaat hellävaraisesti mutta perusteellisesti keskikovalla tai pehmeällä harjalla.
 • Tarkastuta hampaat säännöllisesti ja kerro hammasalan ammattilaisille, jos sinua huolettaa joku asia.
 • Harjaa kahdesti päivässä kiillettä hoitavalla hammastahnalla kuten Pro-Emaljilla, joka vahvistaa hapon pehmittämää hammaskiillettä ja suojaa tulevaisuudessa happohyökkäyksiltä.

Takaisin ylös

Sensodynen tuotteet

Mikä on hammastahna herkille hampaille? [+]

Sensodyne on hammastahna herkille hampaille. Yhdeksän kymmenestä hammaslääkäristä suosittelee sitä potilaille, jotka kärsivät vihlovista hampaista.

Miten Sensodyne toimii? [+]

Sensodynen kalium vaikuttaa kivun aiheuttajaan estämällä kipusignaalit hermosta. Toisin sanoen Sensodyne depolarisoi hermon. Hammaslääkärit suosittavat Sensodynen käyttämistä kahdesti päivässä aivan kuin tavallista hammastahnaa.

Sensodyne-hammastahnat sisältävät aran hampaan kipua lievittäviä vaikuttavia aineita. Sensodyne Rapid Relief sisältää strontiumasetaattia, joka on samanlaista kuin kalsium. Sensodyne Rapid Reliefin sisältämä strontium palauttaa jonkin verran dentiinin menettämää kalsiumia ja sulkee hammaskudoksen paljastuneita putkia. Se estää nesteen virtaamisen putkissa, jotka muuten voisivat aiheuttaa hammaskipua.

Onko Sensodynella hampaidenvalkaisuainetta? [+]

Kyllä. On saatavana Sensodyne Gentle Whitening jossa on valkaisuaine.

Kuinka usein minun pitäisi käyttää Sensodynea? [+]

Käytä Sensodynea kaksi kertaa päivässä, joka päivä, tavallisen hammastahnasi sijasta suojaamaan hampaita vihlomiselta.

Miten kauan Sensodynea pitää käyttää ennen kuin huomaan arkuuden vähentyneen? [+]

Tulisi käyttää kaksi kertaa joka päivä maksimitehon saavuttamiseksi. Sinun pitäisi huomata ero niinkin pian kuin kahdessa viikossa. Hammaslääkärisi todennäköisesti suosittavat, että käytät kuten tavallista hammastahnaasi, koska hampaiden arkuus on säännöllisesti toistuva ilmiö.

Jos lopetan Sensodynen käytön, palautuuko hammasarkuus? [+]

Riippuu yksilöstä palaako kipu vai ei. Kivun toistumisen estämiseksi hammaslääkärisi voi suositella tavallisen hammastahnasi vaihtamista Sensodyneen ja sen käyttämistä kaksi kertaa joka päivä.

Miksi alle 12-vuotiaiden lasten pitäisi neuvotella hammaslääkärin kanssa ennen kuin käyttävät Sensodynea? [+]

Sensodyne- tuotteita aroille hampaille ei ole suunniteltu eikä niitä suositella alle 12-vuotiaille. Vihlominen on harvoin ongelma tuon ikäisille. Kysy lapsesi hammaslääkäriltä oikeaa suositusta.

Voinko käyttää suuvettä harjattuani Sensodynella? [+]

Kyllä, voit käyttää suuvettä tai syödä ja juoda käytettyäsi Sensodynea.

Miksi minun pitäisi käyttää Sensodyne-hammasharjaa? [+]

Sensodyne-hammasharjat sopivat ihmisille, joilla on herkät hampaat. Harjoissa on pehmeämmät harjakset hellävaraiseen harjaukseen, pyöristetyt harjakset estämään ikenien ärsytystä ja erikoiskoko helpottamaan suuhun laittamista. Käytä Sensodyne-harjaa yhdessä Sensodyne-hammastahnojen kanssa puhdistamaan ja hoitamaan aristavia hampaitasi.

Mistä voin ostaa Sensodyne-harjoja? [+]

Sensodyne-hammasharjoja saa useimpien isojen kauppojen kemikaaliosastoilta.

Voiko Sensodynea panna aristavaan hampaaseen helpottamaan nopeasti kipua? [+]

Sensodyne Rapid Relief lievittää kipua minuutissa (kun laitetaan suoraan hampaaseen). Muilla Sensodynentuotteilla ei ole todettu olevan välitöntä vaikutusta hampaaseen laitettuna.

Mitä on Relative Dentin Abrasion (RDA)? [+]

Kaikki Sensodyne-hammastahnat ovat American Dental Association (ADA), Food and Drug Administration (FDA) ja International Organisation for Standardisation (ISO) suositusten mukaisia päivittäiseen käyttöön. Sensodyne-hammastahnoilla RDA arvo on 60-120 välillä. Sensodyne Pro-Emalj ovat RDA-arvoltaan keskimäärin 35.

Valkaisevatko Sensodyne-hampaidenvalkaisuaineet samalla kun ne helpottavat arkuutta? [+]

Sensodyne-valkaisuaineet eivät varsinaisesti valkaise. Niissä on joukko kiillottavia ja puhdistavia ainesosia, jotka yhdessä tekevät puhtaan ja valkoisen vaikutuksen. Sensodyne sisältää kliinisesti todistettuja herkkyyttä vähentäviä aktiivisia ainesosia.

Onko Sensodyne turvallista käyttää hampaidenvalkaisun yhteydessä? [+]

Kyllä. Tutkimusten mukaan Sensodynen käyttäminen kaksi viikkoa ennen valkaisua ja sen aikana voi merkittävästi:

 • Vähentää vihlomisen kehittymistä.
 • Lisätä "vihlomattomien päivien" määrää.
 • Parantaa tyytyväisyyttä valkaisuun.
Onko Sensodyne-suuhygieniatuotteissa triklosaania? [+]

Ei, Sensodyne-suuhygieniatuotteissa ei ole triklosaania. GlaxoSmithKlinen (GSK:n) suunhoitotuotteissa ei yleensä ole triklosaania.

Takaisin ylös

Pro-Emalj-tuotteet

Miten Pro-Emalj suojaa happoeroosion vaikutuksilta? [+]

Pro-Emalj on osa Sensodyne-sarjan hammaskiillettä hoitavia hammastahnoja. Se on kehitetty erityisesti auttamaan suojaamaan hampaita hammaseroosion vaikutuksilta. Se toimii usealla tavalla:

 • Sen optimaalinen fluorisisältö auttaa vahvistamaan hammaseroosion pehmentämää kiillettä ja suojaamaan tulevilta happohyökkäyksiltä.
 • Hankausvaikutuksen vähäisyys auttaa vähentämään happojen pehmittämän kiilteen vaurioita.
 • Siinä ei ole SLS-kemikaalia ja sen pH on neutraali.
 • Se sisältää kaliumnitraattia, joka auttaa ehkäisemään hampaiden liiallista arkuutta.
Onko Pro-Emaljia valkaisevana? [+]

Kyllä. Pro-Emalj Gentle Whitening auttaa erityisesti suojaamaan hampaita hammaseroosiolta vahvistamalla pehmennyttä kiillettä. Lisäksi se poistaa tahrat hellävaraisesti, mutta tehokkaasti, ja palauttaa hampaiden luonnollisen valkoisuuden.

Kuinka usein minun pitäisi käyttää Pro-Emaljia? [+]

Pro-Emaljia pitäisi käyttää kahdesti päivässä tavallisen hammastahnasi sijasta. 

Jos lopetan Pro-Emaljin käytön, tuleeko hammaseroosio takaisin? [+]

Kun kiille on hävinnyt, sitä ei voi palauttaa. Pro-Emalj voi kuitenkin auttaa kovettamaan pehmennyttä hammaskiillettä, ja suojaamaan hampaitasi hammaseroosion vaikutuksilta.

Kauanko kestää, että Pro-Emalj vaikuttaa? [+]

Pro-Emaljia pitäisi käyttää joka päivä kaksi kertaa. Hammaseroosiosta kärsiville hammaslääkäri voi suositella Pro-Emaljia päivittäiseen käyttöön auttamaan hapon pehmentämän kiilteen kovettumista.

Miksi minun pitäisi käyttää Pro-Emalj-hammasharjaa? [+]

Pro-Emalj-hammasharja on suunniteltu niille, jotka haluavat apua hammaseroosiolta suojautumiseen. Harjassa on patentoitu joustava geelityyny, jossa olevat harjakset puhdistavat tehokkaasti. Harjan pienen pienet harjasten päät ovat hellävaraisia hammaskiilteelle. Käytä Pro-Emalj-hammasharjaa päivittäin Pro-Emalj-hammastahnan kanssa, niin saat täydellisen hammashoidon, joka vähentää hammaseroosion vaaraa.

Pitääkö minun käyttää tavallista hammastahnaa Pro-Emaljin kanssa? [+]

Ei, Pro-Emaljilla on kaikki tavallisen hammastahnan ominaisuudet: sen sisältämä fluori torjuu reikiintymistä, raikastaa hengityksen ja puhdistaa hampaat. Pro-Emaljia pitäisi käyttää kahdesti päivässä tavallisen hammastahnan sijasta.

Vaikuttaako Pro-Emalj samalla tavalla kuin tavallinen hammastahnani? [+]

Kyllä, Pro-Emaljilla on kaikki tavallisen hammastahnan ominaisuudet. Sen lisäksi, että se auttaa suojaamaan hampaita hammaseroosiolta, sen sisältämä fluori ehkäisee reikiintymistä, raikastaa hengityksen ja puhdistaa hampaat.

Onko Pro-Emalj-suuhygieniatuotteissa triklosaania? [+]

Ei, Pro-Emalj-suuhygieniatuotteissa ei ole triklosaania. GlaxoSmithKlinen (GSK:n) suunhoitotuotteissa ei yleensä ole triklosaania.

Takaisin ylös