Menu Language

Tietoa herkistä hampaista

Mikä aiheuttaa hampaiden vihlomisen?

Hampaiden herkkyys johtuu siitä, kun hammasluu eli dentiini tulee näkyviin.

Hampaiden herkkyys johtuu siitä, kun kiilteen alla oleva hampaan pehmeämpi osa, dentiini, tulee vähittäin näkyviin.

Dentiinissä on pieniä putkia ("tubuluksia"), jotka sisältävät hermopäätteitä ja ovat täynnä nestettä. Kuumien, kylmien tai makeiden ruokien ja juomien syöminen ja juominen, voi saada tämän nesteen liikkumaan. Tämä nesteen liike saa hermopäätteet reagoimaan ja se aiheuttaa epämukavan vihlaisun tai lyhyen ja terävän kivun.

Sensodyne yliherkkyys

Yleisimpiä syitä, jotka voivat aiheuttaa hampaiden vihlontaa, ovat:

Liian voimakas harjaaminen

Hampaidenhoitotottumukset, kuten harjaus liian usein, liian voimakkaasti tai liian kovalla harjalla, voi lopulta kuluttaa hammaskiillettä. Nämä voivat myös aiheuttaa ienten vetäytymistä, aiheuttaen dentiinin tulemista näkyviin.

Iensairaus (ientulehdus)

Kun ienkudos tulehtuu ja heikentyy ientulehduksen (iensairaus) vuoksi, sinulla saattaa olla herkät ikenet ja hampaasi saattavat vihloa, koska hammasaukon tyvipinta tulee esiin.

Hampaiden narskuttelu

Jos narskuttelet hampaitasi kun nukut, tai jos puret hampaita koko päivän, saatat kuluttaa kiillettä ja paljastaa hampaasi dentiinikerrosta.

Ienten vetäytyminen

Mm. hammassairauden aiheuttama ienten vetäytyminen vihlovan hampaan lähellä voi altistaa hampaan dentiinin paljastumista aiheuttaen vihlomista. Harjaus liian voimakkaasti tai liian usein voi myös aiheuttaa ienten vetäytymistä.

Lue lisää: Hampaiden ymmärtäminen