Menu Language

Hammaseroosiosta

Mikä aiheuttaa hammaseroosion?

Päivittäinen ravintomme sisältää monia luonnonhappoja, jotka voivat aiheuttaa hammaseroosiota.

Hammaseroosio, joka tunnetaan myös happoeroosiona, esiintyy päivittäisen ravinnon nauttimisen yhteydessä. Happamia ruokia on kaikkialla ja usein ne ovat terveysruokavalion osana. Ruuan, viinin ja hedelmämehujen luonnolliset hapot pehmentävät hammaskiillettä ja aiheuttavat hammaseroosiota sekä mahdollisesti pitkäaikaista hampaiden syöpymistä.
Pro-Emalj hammaseroosiota aiheuttavat ruuat

Jos juot viiniä, hampaasi voivat altistua hammaseroosiolle. Säännöllinen sitruunahappoisten ruokien kuten mansikoiden tai hedelmämehujen nauttiminen voi altistaa hampaasi eroosiolle. Itse asiassa tavalliset herkut, kuten happamat virvoitusjuomat ja balsamiviinietikkaa sisältävät salaatinkastikkeet voivat muuttaa hampaita havaittavasti pitkän ajan kuluessa. Ravintomme piilohappoisuus on suurin syy hammaseroosioon.

Esimerkki

Voimme käyttää appelsiinimehun happamuutta esimerkkinä: kun se joutuu kosketukseen hammaskiilteesi kanssa, kiilteen kova pinta pehmenee. Jos harjaat hampaasi heti mehun juomisen jälkeen, kiilteen syöpyminen voi alkaa. Jos teet näin aina, pitkän ajan kuluessa alat tuntea hammaseroosion vaikutuksia.

Ruuan pH-arvot

pH-arvo osoittaa kuinka paljon happamuutta on tietyissä ruuissa tai juomissa. Tuotteiden pH vaihtelee nollasta neljääntoista. Alle seitsemän pH-arvoa pidetään happamana - ja jos arvo on alle 5.3, ruuat ja juomat voivat altistaa hammaskiilteesi eroosiolle. Kuten näet alla olevasta happamuustaulukosta, monien jokapäiväisten ruokien ja juomien pH-arvot ovat alhaiset. Siksi kannattaa noudattaa hammaslääkärin neuvoja siitä, miten happamia ruokia tulee syödä.


pH 2,5-3,5

Omena

 Omena
~ 3,0 pH

Omenasose

Omenasose
~ 3,3 pH

Hedelmähyytelö

Hedelmähyytelö
~ 3,0 pH

Greippi

 Greippi
~ 3,0 pH

Hunaja

 Hunaja
~ 3,0 pH

 Appelsiinimehu

Appelsiinimehu
~ 3,3 pH

Ananas

Ananas
~ 3,2 pH

Mansikat

Mansikat
~ 3,3 pH

Viini

Viini
~ 3,5 pH

Vaaleat viinirypäleet

Vaaleat viinirypäleet
~ 2,9 pH


pH 3,6-4,5

Kirsikat

Kirsikat
~ 4,0 pH

Kermajuusto

Kermajuusto
~ 4,1 pH

Appelsiinit

Appelsiinit
~ 3,6 pH

Pikkelsit

Pikkelsit
~ 5,1 pH

Rusinat

Rusinat
~ 3,8 pH

Sorbetti

Sorbetti
~ 3,9 pH

Tomaattimehu

Tomaattimehu
~ 4,1 pH

Tomaatit

Tomaatit
~ 4,1 pH


pH 3,6-4,5

Raejuusto

Raejuusto
~ 4,8 pH

Vaahterasiirappi

Vaahterasiirappi
~ 4,6 pH

Kasviskeitto

Kasviskeitto
~ 4,0 pH

Acid Wear Placeholder Acid Wear Placeholder Acid Wear Placeholder

Pro-Emalj on hammaskiillettä hoitava hammastahna, joka on tehty erityisesti suojaamaan hampaitasi hammaseroosion vaikutuksilta.

Sensodyne Pro-EmalJ Daily Protection

Lue lisää: Miten yleinen hammaseroosio on?